Aftershave (Rakvatten)

Precis som namnet anger är aftershave en produkt som appliceras direkt efter rakningen. På svenska kallas det för rakvatten.

rakvatten har flera syften:

  • Minska risken för infektion i huden efter rakningen
  • Få huden att dra ihop sig efter rakningen
  • Stilla blödningen från småsår
  • Få bäraren att dofta gott

Antiseptiska egenskaper hos aftershave

Traditionellt har rakvatten innehållit en hög andel alkohol, eftersom man velat utnyttja alkoholens antiseptiska egenskaper för att minska risken för infektion i de små skador i huden som lätt uppstår när man rakar sig. Dock kan alkoholen i sig självt orsaka en hel del hudirritation, särskilt om man har känslig hud, så numera finns det även alkoholfri aftershave att köpa som ändå är antiseptisk.

Alkoholbaserad aftershave tenderar att svida en del på huden när man har på den, även för personer som är vana vid att använda aftershave. En lättare sveda som försvinner efter någon minut och inte lämnar någon rodnad efter sig brukar inte vara något att bry sig om, men får man värre problem än så kan det vara idé att testa en alkoholfri aftershave istället och se om huden gillar den bättre. Det samma gäller för den som får problem med acne efter applicering av aftershave, för att alkoholen torkar ut huden och får talgkörtlarna att börja överproducera talg för att försöka kompensera för det.

För vissa individer räcker det att hålla sig till alkoholfritt under vissa delar av året, till exempel om man har extra torr vinterhy.

Astringerande ämnen

En klassisk aftershave innehåller en eller flera astringerande ämnen, det vill säga ämnen som får vävnader att dra ihop sig. Anstringerande ämnen hjälper till att ”stänga” huden efter rakningen vilket minskar risken för hudirritation, och dessa ämnen kan också ha en viss blodstillande effekt på småsår.

Dofta

Oavsett om man köper alkoholbaserad eller alkoholfri aftershave så är det troligt att den är parfymerad, eftersom det traditionellt har varit en viktig egenskap för aftershave vid sidan av det antiseptiska. Många män använder än idag aftershave istället för vanligt parfym. Det finns dock även aftershave i handeln där tillverkaren inte har tillsatt några doftämnen. Ett bra val om man själv eller omgivningen är känslig för dofter. Det finns till exempel vissa yrken där man inte får parfymera sig eller använda aftershave eftersom klienterna kan bli sjuka av det.

Vidare är en aftershave utan tillsatta doftämnen ideal om man vill kunna använda andra doftande produkter utan att riskera att det skär sig. Eftersom så många skönhetsprodukter är starkt doftande kan det lätt bli en hemsk kakafoni av lukter om man öser på med doftande hudkräm, ansiktskräm, hårbalsam, hårgelé, deodorant och kanske till och med en parfym, eau de cologne eller bodyspray som grädde på moset. Bättre är att välja doftmässigt neutrala produkter och sedan toppa med en enda doft som man verkligen gillar, till exempel en omsorgsfullt utvald parfym. (Älskar man doften hos en viss aftershave är det givetvis den man ska välja, skippa parfymflaskan och hålla övriga produkter neutrala.)

Alternativ till den klassiska splashen

Traditionell aftershave är en tunn vätska som man plaskar på i ansiktet med handen/händerna. Den här typen brukar kallas för splash efter det engelska ordet för att plaska.

Nu för tiden finns det flera alternativ till den här typen av rakvatten; huvudsakligen produkter som man masserar in i huden istället för att plaska på. Det går till exempel att köpa aftershave kräm, lotion (tunnare än kräm) och gel. Det är vanligt att den här typen av produkter är särskilt framtagna för känslig hy och innehåller återfuktande och på olika vis skyddande ämnen. Vissa fungerar som en slags kombination av rakvatten och dagkräm för ansiktet.

På denna sida