Shavette

En shavette är en rakkniv med utbytbara blad. Detta för med sig både fördelar och nackdelar. Generallt kan sägas att en shavette är billigare i inköp och behöver mindre vård än en rakkniv. De håller dock inte lika länge och man måste fortlöpande köpa nya blad. Du kan läsa mer om för och nackdelarna med shavetter längre ner på sidan.

Shavette Bäst i Test 2019

Nedan hittar du de bästa shavetter du kan köpa på den svenska marknaden 2018. När vi testar shavetter beaktar vi våra egna erfarenheter, produktens pris, vad andra tester säger och omdömmen från konsumenter som köpt produkten tidigare. Detta låter oss rekommendera produkter som är älskade inte bara av oss utan också av av andra användare. När vi testar shavetter lägger vi särskilld vikt vid att bladet sitter bra och inte rör sig. Detta även när shavetten har används ett tag.

BÄST I TEST

Feather Artist Club SS  Shavettet

Feather Artist Club SS Razor Japanese Style Shavette

Köp rakkniven här

BÄST I TEST BUDGET

Proraso Rakkniv

Proraso Rakkniv

Köp rakkniven här

BÄST I TEST LYX

Feather Artist Club DX Teak Rakkniv

Feather Artist Club DX Teak Rakkniv shavette

Köp rakkniven här

Nedan kan du läsa mer om vad vi beaktar i de olika kategorierna när vi utser bäst i test.

  • Bäst i test: detta är en bra shavette som erbjuder bra värde för pengarna. Den är inte nödvädigtvis billig men ger dig mycket för pengarna. Detta är det bästa valet för de flesta män. Vi rekommenderar att du betalar några hundralappar till för att köpa bäst i test istället för att köpa budget alternativet.
  • Bäst i test budget: När vi testar budget produkter så är priset en viktig faktor i vår bedömning. Vi letar efter en produkt som är billig men som trots detta håller relativt hög kvalitet. En billig shavette kommer dock aldrig vara lika bra och hålla lika länge som lite dyrare shavetter.
  • Bäst i test lyx: Här ser vi bara till produktens kvalitet. Inte till priset. Bäst i tes lyx är en mycket bra shavette som ger en mycket bra rakning. Om du är villig att köpa en lyx produkt så rekommenderar jag dock normalt att du köper en vanlig rakkniv istället. De kräver lite vård men ger ett bättre resultat och du behöver aldrig oroa dig över att få slut på blad. Ett mycket bra val är denna kniv med

Billig shavette

Sailor’s Rakkniv för utbytbara blad
billig shavette
Sailor’s Rakkniv för utbytbara blad är ett mycket bra val om du letar efter en billig shavette. Shavetten känns lite plastig och du kommer troligen snart vilja ha en bättre rakkniv men denna rakkniv med utbytbara blad är ett mycket bra alternativ om du vill pröva att raka dig med rakkniv eftersom den bara kostar 159 kr.
Köp rakkniven här
Dovo Shavette
billig dovo shavette
Ett mycket bra alternativ om du letar efter en billig shavette.  Dovo Shavette kostar 349 kr och är därmed betydligt dyrare än budgetkniven från Sailor men det är också en i mitt tycke bättre kniv med ett stålhandtag istället för plast.  Känns mycket bra i handen för en billig kniv och gör det mycket enkelt att byta blad.
Köp rakkniven här

Feather shavette

En av de mest kända shavette tillverkarna är feather.  Feather är ett japanskt kvalitetsmärke som har tillverkats rakprodukter i mer än 70 år. De är kända för att tillverka mycke bra produkter med lång livslängd.  Du kan köpa shavetter från Feather hos gent.se. Där kan du även köpa produkter från välkända Dovo.

Rakkniv med utbytbara blad

shavette och rakbladVarför skall man välje en rakkniv med utbytbara blad , en shavette? Vårt svar är att man normalt inte skall göra det. En vanlig rakkniv är vanligtvis ett mycket bättre alternative än en rakkniv med utbytbara blad. Det finns dock situationer när en shavette är ett bättre alternativ. Nedan kommer vi att titta på olika faktorer som du skall beakta när du funderar på om du skall köpa en rakkniv eller en shavette.

Rakning

Båda rakknivar och shavetter ger en mycket bra rakning. Kvaliten på rakkniven eller shavetten har större betydelse än vilken typ av rakkniv du väljer. En bra shavette kommer ofta ge bättre resultat än en billig budget rakkniv. En bra rakkniv av hög kvalitet ger dock normalt än bättre rakning än den bästa shavette. Detta beror på att bra rakknivar ofta är tyngre och bättre balanserade vilket låter dig uppnå ett bättre resultat. Om du vill ha bästa möjliga resultat är en högkvalitet rakkniv med fast blad alltid det bästa alternativet.

Detta förutsätter dock att du tar bra hand om din rakkniv. Om du inte gör det är shavette ofta ett bättre alternative som kommer ge dig ett bättre resultat.

Vård

En shavette behöver mindre vård än en rakkniv. En rakkniv måste oljas och striglas för att de skall hålla sig vassa. Detta är inte fallet med en Shavette. Eftersom de är rakknivar med utbytbara blad så behöver man inte ta hand om bladet. Man kan istället bara byta dem när de blir skadade. En shavette kan med andra ord vara ett bättre alternativ för män och kvinnor som inte vill behöva ta hand om sin rakkniv.

Det skall dock nämnas att en rakkniv behöver mycket lite vård så länge du tar bra hand om den. Om du håller den oljad ock skyddad så behöver du bara strigla den mycket lite för att hålla den vass och i bra kondition. Att strigla rakkniven innan man rakar sig blir snabbt en uppskattad rutin. Vi tycker att rakknivar är ett bättre alternativ trots de något högre underhållet men vi förstår att vissa kanske föredrar en rakkniv med utbytbara blad eftersom detta helt eliminerar behovet av att ta hand om sin kniv.

Livslängd

shavette rakknivEn rakkniv håller om man tar hand om den mycket längre än en shavette. En bra rakkniv håller din livstid och troligen även dina barns livstid om den behandlas väl och oljas. En shavetter håller sällan mer än några år. Det är mycket vanligt att de efter några år börjar att hålla fast bladet sämre och därför blir svår att använda. Detta beror på att duregelbundet tar isär den varje gång du byter blad och de passar ofta ihop lite sämre efter varje bladbyte. Detta blir ofta ett problem efter någa år.

Det är alltid fallet. Vi vet att vissa män har shavetter som är 10 år gamla och precis som nya. Men det finns även många som har shavetter som är ett år gamla och knappt går att använda längre. Livslängden kan variera mycket även mellan olika shavetter av samma modell och som får samma vård.

Om du köper en bra rakkniv kan du förväntar dig att den håller mycket länge, Om du köper en shavette så kan den hålla länge men det är även vanligt att de behöver bytas ut efter några få år eller mindre.

Pris

En rakkniv med utbytbara blad är ofta billigare i inköp än en vanlig rakkniv. Åtminstone om man vill ha en bra högkvalitativ produkt som håller länge och ger en bra rakning. Att en shavette är billigare i inköp innebär dock inte att de är ett billigare val. Om du köper en shavette måst du fortlöpande köpa blad till den. Detta är inte fallet om du köper en bra rakkniv. En shavette har också pftast en kortare livslängd än en rakkniv. Det är vanligt att shavetter inte kan hålla fast rakbladet lika bra när de blir några år gamla, att de blir lite glapp.

Långsiktigt är en rakkniv det billiagre valet.

Miljövänligt

En rakkniv är ett mer miljävänligt val än etn shavette. En rakkniw håller livet ut och du behöver inte köpa några nya blad. Båda alternativen är dock mer miljövänliga än att använda engångshyvlar.

Image

Det går inte att undvika att en rakkniv är mycket coolare än en shavette. En rakkniv utstrålar en image, en shavette en helt annan. En shavette är ett verktyg, en rakkniv är ett statement.

Behöver rakblad

En shavette har en stor nackdel jämfört men en rakkniv. De behöver rakblad för att fungera. Om man använder en rakkniv så kan man alltid raka sig. Man behöver aldrig oroa sig över att få slut på rakblad. Något som kan vara särskillt irriterande när man reser eller är på semester. Med en rakkniv kan man alltid raka sig. Man kan alltid vara perfekt rakad och man behöver aldrig ge sig ut och leta rakblad innan ett möte eller en date.