Ansiktskräm för män

Testosteron och skäggväxt påverkar huden och men bör därför välja en ansiktskräm för män – det vill säga en ansiktskräm som är särskilt utformade med tanke på den manliga hudens behov. Det finns givetvis stora variationer inom gruppen män, men generellt sätt tenderar män att ha grövre hud och större porer än kvinnor, och skäggväxten påverkar också hudens behov – dels direkt och dels indirekt genom att rakning, rakprodukter och eventuella skäggvårdsprodukter påverkar huden.

Utgå ifrån just dina behov

Alla män är inte stöpta i samma form, så att en ansiktskräm marknadsför sig som perfekt för män innebär inte att den är ideal för alla män. Ibland är det till och med så att man kan behöva en viss kräm för män i asiktets T-zon och en annan ansiktskräm för män för resten av ansiktet.

Tänk också på att dina behov kan förändras, både under årets gång, beroende på aktiviteter och i takt med att du åldras. Under den kalla tiden av året tillbringar de flesta av oss extra mycket tid inomhus i torr centralvärmeluft, samtidigt som ansiktets utsätts för kyla när vi väl är ute. Under sommaren blir det ännu viktigare än vanligt med solskyddsfaktor – även mulna dagar.

De aktiviteter vi ägnar oss åt påverkar också. En dag ute i kylan i skidbacken med torr luft, klarblå vinterhimmel och solsken som reflekteras tillbaka från den gnistrande snön påverkar ansiktshuden annorlunda än vad en dag på kontoret gör.

Koordinera med skäggprodukterna

De flesta män använder en eller flera produkter i ansiktet som har att göra med deras skäggväxt, såsom raklödder, raktvål, aftershave, skäggolja, skäggvax, etc. Det är viktigt att man koordinerar så att dessa produkter fungerar optimalt ihop med ansiktskrämerna. Två produkter som är väldigt bra var för sig kan tyvärr fungera dåligt ihop, så det gäller att välja med omsorg. Detta gäller både produkter som ska användas samtidigt och för produkter som används efter varandra. Även produkter som sköljs av snabbt, till exempel raktvål, påverkar huden och kan interagera på olika vis med övriga produkter i ansiktet.

Unisex innebär ofta ”lika dåligt för bägge könen”

Ansiktskrämer som marknadsför sig som unisex är vanligen ganska dåliga kompromisser. De är varken optimerade för typisk kvinnohud eller för typisk manshud, utan försöker hålla sig någonstans i mitten. Såvida du inte absolut måste dela ansiktskräm med någon av motsatt kön finns det egentligen ingen anledning att införskaffa dessa kompromissprodukter. Köp en ansiktskräm för män om du är en man,  köp en ansiktskräm för kvinnor om du är kvinna.

Det finns också gott om exempel där ”unisex” egentligen bara innebär att tillverkaren har tagit en hudkräm för kvinnor med låtit bli att parfymera den med någon doft som traditionellt sett har ansetts vara typiskt kvinnlig eller typiskt manlig.  Man håller sig till en neutral doft och använder sig av en neutral förpackning – men själva innehållet har man på intet vis försökt utforma för att det ska vara en någorlunda okej lösning för bägge könen. Detta gör inte krämen till en bra ansiktskräm för män.

Använd separat dagkräm och nattkräm

molton brown ansiktskräm for män

Molton Brown ansiktskräm for män

Att använda samma ansiktskräm dygnet runt kan verka smidigt, men de flesta ansiktskrämer för män som marknadsför sig som tjugofyratimmarskrämer lider tyvärr av samma problem som unisex-krämerna: de är dåliga kompromisser. De är alltså varken riktigt bra dagkrämer eller riktigt bra nattkrämer. Det är som att inte kunna bestämma sig för om man vill åka till fjällen eller till Medelhavet på semester, så man kompromissar och åker till Bryssel.

På dagen behöver man en dagkräm för män där fokus ligger på att skydda huden från dagens påfrestningar, såsom solsken, avgaser, torr luft, och väder & vind. Av praktiskt skäl är det dessutom viktigt att den går in snabbt i huden – de flesta av oss har inte oceaner av tid på morgonen. Vidare kan det vara negativt för arbetslivet om man dyker upp med en hudkräm som färgar ansiktet grönt eller doftar djuphavslera – oavsett hur fantastisk den är för hyn.

På natten när vi sover sker de extremt viktiga reparationsprocesser i kroppen, inklusive huden, och man bör därför välja en nattkräm som fokuserar på att stödja dessa processer. Att skydda huden mot solsken, köld, avgaser och dylikt är mindre viktigt när du befinner dig inne i ditt trygga sovrum. (Är luften torr? Spola upp vatten i en hink och ställ vid elementet.) Natten är också den tid då vi kan gå all-in med hur konstiga krämer som helst och inte behöver tänka på vad som är socialt och yrkesmässigt accepterat. Om den nattkräm för män som är allra bäst för just din hud är en nattsvart kräm vag doft av grävling så kör på – eventuell sängpartner vill väl att du ska ha fin hy?

Ansiktskräm För nattugglor

Om du jobbar natt och sover på dagtid bör du använda en nattkräm när du sover trots att det är dag, eftersom det är under sömnen som merparten av reparationsarbetet i kroppen sker och du inte är ute och utsätter dig för solsken, avgaser, etc.

På denna sida