Strigelpasta

Vad är strigelpasta?

Strigelpasta är en typ av polermedel som man kan använda tillsammans med sin strigel för att polera och vässa sin rakkniv. Pastan används både för att förlänga knivens livslängd och för att vässa egen.

Olika kornstorlek

De flesta strigelpastor innehåller polermedel. Detta polermedel kan vara både finkornigt och grovkornigt. I de flesta fall är en finkornig pasta bättre eftersom den slitter mer på kniven. Om man behöver ne djupare polering så är dock en grovkornig pasta ett bättre alternativ. Detsamma gäller om man vill vässa eggen mer än vad man kan göra med en finkornig strigelpasta. Det finns vissa pastor som inte innehåller polermedel. Ofta har pastan olika färg för att indikera hur grov eller finkornig den är.

Tänk på det som med sandpapper. Du har finkornig sandpapper när du vill ta bort väldigt små imperfektioner men om du däremot jobbar med en ny trädbit som behöver mycket polering så börjar du med ett grovkornigt sandpapper för att sedan avsluta arbetet med ett mer finkornigt papper.

Blanda inte

strigelpastaMan skall aldrig använda flera olika typer av pasta på samma strigel. Om du använder flera typer av pasta skall du ha en strigel för varje pasta. Man kan aldrig få ut alla polerkorn ur en strigel och att försöka använda samma strigel för flera olika kornstorlekar ger därför dåligt resultat. Du kommer alltid ha några ad gravaste kornen kvar vilket försämrar resultatet.

Att använda en grövre pasta på en strigel som tidigare använt en finnare pasta går normalt bra. Men man kan därefter inte använda strigeln för finnare pasta igen.

Det bästa alternativet är alltif att ha en strigel för varje pasta man använder, Man bör också alltid ha en strigel som inte använder pasta på som man använder precis innan man använder rakkniven för att raka sig.

Om man har en tvåsidig strigel kan man använda ena sida för pasta och andra för strigling utan pasta. Man kan också använda en typ av pasta på var sida. Blanda aldrig olika pastor på samma sida. Tänk på en tvåsidig strigel som två striglar när du funderar på hur du kan använda dem.

Varför skall man använda strigelpasta

Strigelpasta förlänger en rakknivs livslängd och håller den vassare. Detta hjälper dig att fp bättre resultat när du rakar dig.

Måste man använda strigelpasta?

Nej. Man skall alltid använda en strigel men om man tar god hand om sin rakkniv så behöver men inte använda strigelpasta. Om man däremot märket att kniven börjar förlora sin skärpa så är det en mycket bra ide att använda pasta.

Olika färger strigelpasta

Strigelpasta med olika storlek på kornen has olika färger. Detta för att göra det lätt att veta vilken pasta man använder.  Här nedan kommer vi att gå igenom vad olika färger normalt betyder. Observera dock att det inte finns någon garanti att den pasta du använder följer normal standard. Vissa strigelpastor kan använda andra färger än normalt. Detta är speciellt sant om man köper pasta från ett annat land. Pastans färg kan göra det lättare att hitta den pasta man vill ha men läs alltid på burken för att bekräfta kornstorleken innan du använder den.

Gul (vit)

Gul, ibland även kallad vit strigelpasta innehåller inte något polermedel alls utan används huvudsakligen för att smörja in strigeln och hålla lädret mjukt. Gul strigelpasta hjälper dig att förlänga strigelns livslängd. Det är bra att använda denna pasta innan du använder en strigel för försa gången och sedan varje gång lädret börjar kännas torrt.

Röd

Röd strigelpasta innehåller normalt mycket finkornigt polermedel. Det ger en viss slipeffekt och är idealt att använda på en rakkniv som inte är så vass som den en gång var men som fortfarande skär någorlunda bra.

Gröngrön strigelpasta

Gröna pasta har grova polerpartiklar och de innehåller normalt mycket polermedel. Grön pasta är ett bra alternativ om man har en riktigt slö rakkniv som man vill väcka liv i.

Grå

Denna pasta är avsedd för striglar med canvasduk och har en milt polerande funktion.

Svart

Svart strigelpasta innehåller normalt mycket små partiklar för en mild polering.

Hur använder man strigelpasta?

Att använda strigelpasta är enkelt. Börja med att arbeta in pastan i strigeln. Det görs bäst med en mjuk bomullsduk men man kan även använda handflatan om man vill. Vissa föredrar att använda handflatan eftersom de säger att detta ger dem mer kontroll. Detta är sant men du kommer även arbeta in pastan i din hud vilket kan ha negativa effekter eftersom det kan vara relativt svårt att tvätta händerna rena efteråt. Om du använder en bomullsduk slipper du smutsa ner händerna.

När pastan är inarbetad använder du strigel som vanligt. Börja alltid med den grövre pastan och arbeta dig sedan mot finare pastor. Avsluta genom att strigla utan pasta.

Använd som sagt aldrig olika grova pastor på samma strigel.

På denna sida