Strigel

En strigel är en rem som används för att hålla din rakkniv vas. Det finns flera olika typer av striglar och de kan vara gjorda i olika material. Personligen föredrar jag en gjord i kalvskinn men andra material kan också funka bra. Använd den typ av strigel som du tycker bäst om.

Varför behöver man en Strigel?

En rakkniv slits när den används. Varje gång kniven kapar ett hårstrå så skadas bladet lite samtidigt som håret skärs av. Det rör sig om en mikroskopisk skada men denna mikroskopiska skada kan göra att bladet skär sämre och ger ett sämre resultat. Din rakkniv kommer även att ackumulera smuts medan du använder den. Små skäggbitar, hudflagor och fett fastnar på bladet.

Du skall använda en strigel innan varje rakning för att rengöra bladet så att det är helt runt och för att vässa bladet igen efter att det utsatts för mikroskador. Du skall göra detta oavsett om rakkniven ser smutsig och sliten ut eller inte.

Genom att regelbundet använda en läderstrigel kan du garantera att rakkniven håller sig vass år efter år.

Slipar en strigel min rakkniv?

Nej det för den inte. Eller i vart fall inte på det sätt som man normalt tänker sig släderstrigellipning. Men det hjälper till att ta bort smuts och reparera mikroskador i bladet. Detta hjälper till att hålla bladet vasst. Man kan säga att man använder striglar för att se till att man aldrig behöver slpa sin kniv. För att se till att sin rakkniv aldrig blir så skadad att den behöver slipas.

Sliter strigeln på rakkniven?

Nej striglar förlänger livet på dina rakknivar genom att förhindra att smuts fräter på kniven eller att mikroskador leder till kniven fungerar sämre. Din rakkniv håller längre om du använder en strigel inför varje rakning. En kniv som sköts väl och oljas regelbundet kommer att hålla hela din livstid.

Det som sagts ovan är inte sant om du använder strigelpasta. Strigelpasta kan slita på kniven.

Behöver man verkligen en strigel?

Ja. Du skall alltid använda en strigel om du använder en rakkniv. Om du gör det kommer resultatet av varje rakning bli mycket bättre, mycket närmare och lenare än vad som annars skulle vara fallet. Om man inte använder en tar det inte särskillt länge innan man märker att kniven blir sämre och inte ger samma bra resultat som man är van vid. Knivens livslängd kommer även vara mycket kortare om du inte använder en strigel.

Om du inte använder striglar så kan du behöva byta rakkniv flera gånger per år om du vill ha en bra rakning. Detta är mycket onödigt eftersom rakknivar är relativt dyra och kan hålla hela livet om man tar bra hand om dem.

Att försöka spara pengar genom att inte köpa en strigel är mycket dumt eftersom man sparar några hundralappar samtidigt som man radikalt sänker livslängden på rakkniven som kostar några tusenlappar.

Kan man använda en slipsten istället för en strigel?

tvåsidig strigelNej slipstenar har inte samma användning som en strigel. En strigel ser till att bladet håller sin egg och förblir vass. Den ser till att du får den bästa rakningen varje gång du använder din rakkniv.

En slipsten däremot används inte för att hålla eggen skarp utan för att skapa en helt ny egg. En slipsten sliter mycket mer på din rakkniv och man skall inte slippa den om det inte har blivit nödvändigt. Något det sällan skall vara om tar väl hand om din kniv. Om du använder en slipsten istället för en strigel så kommer din rakkniv att få en kort livslängd.

Vad är striglar gjorda av?

De kan vara gjorda av en lång rad olika material. De flesta striglar är gjorda av läger. I Sverige är det vanligast att en strigel är gjord av ko eller kalvskinn. Kalvskinn är bättre och ger ett bättre resultat men är också dyrare än koskinn.

Internationellt kan man hitta striglar gjorda av andra typer av läder såsom t.ex. Buffelskon.

Vad är strigelpasta?

Strigelpasta är en pasta som du kan använda för att slipa din rakkniv. De innehåller vanligen polermedel som hjälper till att tvätta och reparera eggen på din rakkniv. Det finns flera olika typer av strigelpasta med olika grovkornigt polermedel. Ett finkornigt polermedel sliter mindre på din kniv och är ett bra val om du alltid använder din strigel. Om kniven har används utan att striglas eller om egg på annat sätt har skadats så kan du behöva en mer grovkornig strigelpasta. En grovkornig pasta kan slita på kniven och bör undvikas när det inte är absolut nödvändigt att använda en grovkornig pasta. Detta då en grovkornig pasta kan slita på kniven och förkorta eggens livslängd. Läs mer om strigelpasta.

Hur vet man att man köper en bra strigel

Det kan vara svårt att veta. Speciellt om man köper sin första rakkniv. En bra början är att titta på produktens betyg i olika online butiker. En bra produkt skall ha bra omdöme i alla butiker. Om en produkt har bra omdömme i bara en så kan detta vara falska recensioner.

Det kan även vara bra att se vilket rykte andra tidigare produkter från samma tillverkar har. Om de har tillverkat många populära produkter så gör detta det mer troligt att deras nya produkt är bra.

Du kan också se vad sidor såsom denna säfger om olika striglar och välja att köpa en strigel som har fått bra betyd. Du kan t.ex. Köpa den strigel som har vunnit bäst i test hos oss.

Typer av striglar

Det finns en rad olika typer av striglar. Här medan kommer vi att titta lite närmare på några av de i Sverige mest populära typerna.

Frihängande

En frihängande strigel har en ring eller krok som låter dig hänga den på väggen. Dessa ringar är vanligen i metall men andra material kan förekomma. Genom att kunna hänga strigeln på väggen blir den lättare att använda eftersom du kan använda en hand för att hålla den spänd (ett måste) och använda den andra för att dra rakkniven över remmen. Detta är den mest populära typen i Sverige.

Handhållen

Handhållna striglar har ett handtag. de är lättare att använda eftersom lädret alltid är spänt. Denna typ av strigel är bättre eftersom den är lättare att hålla spänd. Om du inte spänner din strigel korrekt så riskerar du att runda av eggen på din rakkniv istället för att vässa den. EN handhållen strigel är därför alltid det bästa valet om du vill använda dig av strigelpasta.

Ensidiga och tvåsidiga striglar

balsastrigelDet finns båda en och tvåsidiga alternativ att välja mellan. Handhållna striglar är nästan alltid tvåsidiga medan frihängande striglar kan vara ensidiga eller tvåsidiga.

Tvåsidiga striglar har vanligtvis en sida som är av läder och en andra sida som är av linne eller canvas. De två sidorna har olika användningar. Du använder lädersidan som vanligt. Canvas/linne sidan är till för om du vill använda strigelpasta. Strigelpasta skall aldrig användas på lädersidan av en strigel. Ensidiga striglar kan inte användas för att använda strigelpasta. Om du vill kunna använda strigelpasta skall du välja en tvåsidig strigel.

En tvåsidig strigel är alltid det bästa valet. Även om du inte använder pasta så är det bäst att först använda linnesidan för att ta bort fett och smuts från bladet och sedan använda lädersidan för att se till att eggen håller sig vass. Om man bara använder lädersidan kan denna lätt bli smutsig och fungera sämre. En tvåsidig rem har därför en mycket längre livslängd och är ett bättre alternativ sett över tid. Jag rekommenderar alltid att man köper en tvåsidig strigel.

Underhåll av din strigel

Du bör regelbundet smörja din strigel för att den skall hålla så länge som möjligt. Om du inte gör det kan lädret bli hårdare och ge sämre resultat.

Hur använder man en strigel?

Att använda en strigel är relativt enkelt. Börja med att hänga upp den och se till att den är sträckt. Detta är lättare qtt göra med en handhållen strigel än en frihängande strigel. Det är mycket viktigt att strigeln är väl spänd eftersom du annars riskerar att skapa en rund egg som inte skär bra. För sedan kniven upp och ner på strigeln. Strigelns vinkel skall vara så att bladet nästan ligger på strigel men med lite vinkel. Vänd rakkniven varje gång du går upp och ner så att du striglar båda sidorna. Använd mycket lite tryck på kniven. Knivens egen vikt är tillräckligt.

Dra kniven fram och tillbaka med jämna självsäkra rörelser. Undvik ryckiga rörelser. Det är viktigt att hela bladet vilar mot strigeln.

På denna sida